Publications

Expression of Opinion in Regard to Organizing

July 2014

Published in Hebrew:

בג”צ פלאפון –  הבעת דעה מצד המעסיק לעניין הליכי התארגנות ראשוניים:

 בחודש ינואר 2013 ניתן פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה, אשר קבע איסור על המעסיק להתערב ולהביע את דעתו כנגד הליכי התארגנות ראשוניים של עובדים בארגון, עת קבע בית הדין הארצי כי ישנה חשיבות גבוהה בהגנה על זכות העובדים להתארגנות ובפרט זו התארגנות ראשונית.

בפסק דינו של בית הדין הארצי נקבע כי המעסיק לא יתערב בהליכי ההתארגנות הראשוניים, לא יקים “ועד מטעם”, לא יביע עמדה בתחרות בין שני ארגוני מעסיקים לעניין היציגות של אחד הארגונים, לא יחתים עובדים על איסור התארגנות בכל צורה ולא ייתן הטבות לעובד כנגד התחייבותם שלא להתארגן בארגון יציג וכן כללים נוספים.

העתירה לבג”צ הוגשה ע”י לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, בעיקר כנגד קביעתו של בית הדין הארצי לפיה אסור למעסיק להתערב ולהביע דעתו בהליכי ההתארגנות. המעסיקים טענו כי קביעה זו עולה עד כדי פגיעה בחופש הביטוי של מעסיקים ואף כדי פגיעה בקניינו של המעסיק.

בג”צ בפסק דינו הותיר את פסיקת בית הדין הארצי לעבודה על כנה, בין היתר לאור מדיניות צמצום ההתערבות של בג”צ בפסיקת בית הארצי לעבודה.

עם זאת, ביחס לסוגיות העולות מפסק דינו של בית הדין הארצי קבע בג”צ כי למול החזקה לעניין כוחו העודף של המעסיק ביחסי העבודה, הרי שהתארגנות עובדים יוצרת איזון מסוים ביחסי הכוחות. לאור זאת ישנה חשיבות מיוחדת להגנה על זכות ההתארגנות הראשונית של העובדים, אשר כוחו העודף של המעסיק יוצרים פוטנציאל להשפעה לא ראויה לקראת התארגנות מקצועית.

יכולת השפעה זו מחד, והרצון של בית הדין לעבודה להגן על התארגנויות ראשוניות, הוא שהוביל ליצירת החזקה לפיה הבעת דעה מצד המעסיק מהווה לחץ והשפעה בלתי הוגנים על העובדים, הפוגעים בזכותם להתארגן.

עם זאת, בכפוף לחיזוק דברים אלו, הזכיר בג”צ כי כללים אלו הינם כללים ראשוניים, אשר צפויים להשתנות בעתיד, בהתאם להתפתחות הפסיקה והמקרים שיבואו בפני בתי הדין לעבודה ואיזון הכוחות בין ארגוני העובדים והמעסיקים, בדומה למערכת הכללים שהוצגה על ידי היועץ המשפטי לממשלה בפני בג”צ, אשר נועדו לאיזון החזקה שנקבעה על ידי בית הדין הארצי לעניין מאזן הכוחות ואיסור התערבות המעסיק או מי מטעמו בהליכי התארגנות ראשוניים.

לסיכום, אף שבג”צ הותיר את פסק הדין של בית הדין הארצי וקביעותיו על כנו, הרי שנרמז על ידו כי יהיה צורך בפיתוח של הפסיקה, וכי פסק דינו של בית הדין הארצי אינו סוף פסוק ביחס לשאלת התערבות המעסיק בהליכי התארגנות ראשונית, ובמקרים מסוימים ייתכן ויותר למעסיק להתערב, אולם יהיה עליו לעשות זאת בתום לב, וככל הניתן בשיתוף עם ארגון העובדים.