חובת דיווח על ביצוע עסקאות במכשירים פיננסיים נגזרים החלה על תאגידים בנקאיים, מנהלי תיקים, חברי בורסה ובנק חוץ מכוח צו לפי חוק בנק ישראל
• ביום 19 ביוני 2016 פרסם בנק ישראל צו חדש מכוח חוק בנק ישראל: צו בנק ישראל (מידע מגופים פיננסיים מסוימים בענין עסקות בנגזרות במטבע חוץ, בנגזרות מדד ובנגזרות ריבית), התשע”ו-2016.
• בד בבד, ביטל בנק ישראל את צו בנק ישראל (מידע בעניין עסקות בנגזרות במטבע חוץ ובמכשירי חוב לטווח קצר), התשע”א-2011
• בצו נקבעה חובת דיווח על עסקאות בנגזרי מט”ח בהן מעורב מטבע שקלי או תשואה שקלית, החלה על תאגידים בנקאיים, מנהלי תיקים, חברי בורסה ובנק חוץ.
• חובת הדיווח על תאגידים בנקאיים – חובת הדיווח חלה על תאגיד בנקאי (למעט בנק חוץ לגבי סניפיו מחוץ לישראל) בנוגע לכל עסקה בנגזרות שביצע.
• חובת הדיווח על גופים נוספים – חובת הדיווח חלה על מנהלי תיקים, חברי בורסה ובנק חוץ (בקשר לסניפיו מחוץ לישראל), אם הם מקיימים את המבחן לדיווח (ממוצע עסקאות בנגזרות יומי של 15 מיליון דולר) ועד לחלוף 12 חודשים מהמועד האחרון שבו התקיים המבחן.
• הצווים יכנסו לתוקף ביום 1 בינואר 2017.
1. כללי
1.1. ביום 19 ביוני 2016 פורסם צו בנק ישראל (מידע מגופים פיננסיים מסוימים בענין עסקות בנגזרות במטבע חוץ, בנגזרות מדד ובנגזרות ריבית), התשע”ו-2016 (להלן: “הצו”), מכוח חוק בנק ישראל, המטיל חובת דיווח על עסקאות בנגזרי מט”ח בהן מעורב מטבע שקלי או תשואה שקלית.
1.2. בנוסף, יבוטל צו בנק ישראל (מידע בעניין עסקות בנגזרות במטבע חוץ ובמכשירי חוב לטווח קצר), התשע”א-2011 (להלן: “הצו הנוכחי“).
1.3. הצו יכנס לתוקף החל ביום 1 בינואר 2017. באותו המועד, יכנס לתוקף ביטול הצו הנוכחי.
1.4. בצד האמור, פרסם בנק ישראל צו נוסף, המטיל חובות דיווח דומות על מתווכים פיננסיים (לרבות מתווכים פיננסיים ישראליים) ועל תושבי חוץ.[¹]
2. עסקאות בנות-דיווח
2.1. סוגי העסקאות הבאות בגדר הצו, בהן מעורב מטבע שקלי או תשואה שקלית, הן עסקאות באופציה (FX Options) עסקאות החלף (FX Swaps, הכוללות גם נגזרות ריבית מסוג IRS – Coupon Swaps ו-Basis Swaps) ועסקאות המרה (Forwards, הכוללות גם נגזרות ריבית מסוג FRA ו-Spots) המבוצעות מעבר לדלפק (OTC) (להלן: “עסקאות בנגזרות“). הצו כולל פירוט באשר לסוגים המדויקים של העסקאות הנכללים במסגרתו.
2.2. עוד יצוין, כי עסקאות המרה בהתאם לצו כוללות גם עסקאות מסוג Spot, וזאת בשונה מהצו הנוכחי במסגרתו הוחרגו עסקאות Spot.
3. תחולת חובת דיווח
3.1. הצו חל על גופים פיננסיים מסוימים: תאגיד בנקאי, מנהל תיקים, חבר הבורסה או בנק חוץ, כדלקמן:
3.1.1. תאגיד בנקאי (למעט בנק חוץ לגבי סניפיו מחוץ לישראל), חייב לדווח בנוגע לכל עסקה בנגזרות שביצע.
3.1.2. מנהל תיקים, חבר בורסה או בנק חוץ לגבי סניפיו מחוץ לישראל, חייבים לדווח אם הם ביצעו, בין לעצמם ובין לאחרים, ב-12 החודשים הקודמים עסקאות מסוימות בנגזרות[²] בסכום יומי ממוצע (המוגדר בצווים כסך כל סכומי העסקאות הרלוונטיות ברוטו בתקופה האמורה חלקי 250) של 15 מיליון דולר (המבחן לדיווח). אם התקיים המבחן לדיווח, אזי חובת הדיווח תחול עד לחלוף 12 חודשים מהמועד האחרון שבו התקיים המבחן.
יצוין, כי הצו משנה מן המצב המשפטי שנהג בהתאם לצו הנוכחי, אשר קבע, בין היתר, חובת דיווח ביחס לעסקאות המקיימות מבחן של 10 מיליון דולר.
4. תוכן הדיווח ומועדיו
4.1. בהתאם לצו נקבעו שני סוגים של חובות דיווח:
4.1.1. חובת דיווח יומית – דיווח על פרטי העסקאות בנגזרות שנקשרו יימסר לא יאוחר מיום מסחר אחד ממועד קשירת העסקה;
4.1.2. חובת דיווח חודשית – דיווח על פרטי העסקאות שנקשרו במהלך החודש הקודם לדיווח וכן פרטי העסקאות כאמור שבחודש הקודם לדיווח טרם נפרעו או שטרם הגיעו לסיומן, יימסר לא יאוחר מיום מסחר אחד מסוף החודש שלגביו ניתן הדיווח.
4.2. בתוספות לצו נקבעו הפרטים המדויקים אותם יש למסור במסגרת הדיווח. באתר האינטרנט של בנק ישראל מצויה דוגמה לפורמט הדיווח [לחץ לקישור] וכן שאלות ותשובות בקשר לצו [לחץ לקישור].
הצו כולל פירוט נרחב ומורכב ביחס למכשירים הפיננסיים בני-הדיווח וביחס לאופן הדיווח. עיון במבזק זה אינו בא במקום עיון בהוראות הצו.
_____________
[¹] צו בנק ישראל (מידע בעניין עסקות בנגזרות במטבע חוץ, בנגזרות מדד ובנגזרות ריבית), התשע”ו-2016.
[²] להוציא עסקאות החלף של נגזרות ריבית מסוג IRS וסוגים ספציפיים של עסקאות המרה.
* * *
משרדנו מתמחה בתחום נגזרי המט”ח ומלווה גופים פיננסיים העוסקים בהתאמת נוהליהם ומערכותיהם לחובות הדיווח החדשות.
לפרטים נוספים בעניין מבזק זה הנכם מוזמנים לפנות בטלפון 03-6074510 או בדוא”ל לעו”ד רן בן-ארי, שותף במחלקת בנקאות, ביטוח ופיננסיים (ranb@gkh-law.com) או לעו”ד דקלה פלג, שותפה במחלקת בנקאות, ביטוח ופיננסיים (diklap@gkh-law.com).
משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ (GKH), הנו אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, המונה למעלה מ-140 עורכי דין. למשרד התמחות ופעילות ענפה בתחומי המשפט המסחרי, ובין היתר בתחום מיזוגים ורכישות, שוק ההון, הייטק וטכנולוגיה, בנקאות, מימון, ליטיגציה, הגבלים עסקיים ודיני תחרות, אנרגיה ותשתיות, איכות הסביבה, קניין רוחני, דיני עבודה ומיסים.
המידע בחוזר זה מיועד ללקוחות משרד גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות’ וידידיו. כל המידע הנכלל בחוזר זה הינו בבחינת מידע כללי ותמציתי בלבד, ואינו מהווה חוות דעת או ייעוץ משפטי. על המשתמש לקבל עצה מקצועית נפרדת לכל פעולה משפטית או אחרת בקשר לנושאים שנדונו בחוזר.